Festészet Film Kultpillanatok

65 000 olajfestmény mesél a tragikus sorsú festőről

Mostanában rászoktam arra, hogy előre olvasok kritikákat. Vagyis, gyakorlatilag a filmet is így választom ki, hiszen elém kerül egy kritika, wow, nem is hallottam még erről a filmről, és máris megyek megnézni.

A „Loving Vincent”-nél kicsit máshogy alakult a sorrend, előbb láttam a bemutatót, de igen, utána menthetetlenül elkezdtem kritikákat olvasni. Gyorsan le is állítottam magam, mert az első eléggé lehúzta, és gondoltam, nehogy hátrányból induljon már szegény film, majd én eldöntöm, hogy milyen.

Nos..megnéztem, megrágtam, most pedig megpróbálom összeszedni, hogy szerintem milyen.

A “Loving Vincent” (Szerető Vincent-ed) címet viselő, Van Gogh életéről, vagy inkább haláláról szóló animációs filmet nagyjából 100 festő festette, ugyanis az animációs film olajfestmények (65.000 !!!) sorozatából áll, melyek Van Gogh stílusában készültek.

A cselekmény a halála utáni évben játszódik. Armand Roulin (postafőnök, Vincent barátja) hozzájut egy levélhez, melyet még Van Gogh írt öccsének, Theonak. Armand, apja kérésének eleget téve, felkeresi Párizsban Theót, vagyis csak keresné, hiszen alig hat hónappal Vincent halála után ő is meghalt.

Így a fiatal Roulin nyomozni kezd, hogy kit is illett meg ez a levél. Végül eljut Auversbe, Vincent életének utolsó állomására.  Beszél azokkal az emberekkel, akikkel találkozott, és érdekes módon mindenki mást mond. Armandban pedig felmerül a gyanú, hogy Vincent talán nem is öngyilkos lett…

Ha valaki jól ismeri Van Gogh életét, maga a történet, mivel életrajzi filmről beszélünk, új fordulatokat nem fog számára tartogatni. (Rólam ez nem elmondható, hiszen egy-két közismert momentum kivételével sajnos, keveset tudtam a festőről.) A Roulin által felkeresett szereplők történetei alapján összerakhatjuk Van Gogh életét, egészen gyermekkorától kezdve a végzetes pillanatig. A visszatekintéseket fekete-fehér képek mutatják, a jelen kor pedig színes és szikrázó, ahogy a festő auvers-i képei is.

A történetmesélés azonban nem olyan feszes, és igaz a film csak 90 perc, a felénél mégis, szégyenszemre, elkezdtem unni. És ezt a látványvilág sem tudta feledtetni.

A filmnél a hangsúly egyértelműen a látványvilágon van. De mi a helyzet akkor, ha ez sem működik igazán? Olvastam valahol, hogy a képi megvalósítás sajnos nem sikerült a legjobban, néha olyan, mintha csak egy szűrő került volna az eredeti felvételre, hiszen először leforgatták a filmet, majd a képkockákat festették meg a festők.

És valóban, néha olyan érzése van a nézőnek, aki jelen esetben én vagyok, mintha csak egy kicsit le kellene törülni azt a vásznat, és alóla kibukkanna az eredeti arc, vagy mintha valami a szemembe ment volna, és homályosan látnék. A Van Gogh stílusában készült képek kavargása, az ecsetvonások pedig a szememnek voltak bántóak, és szintén a film felének nagyjából el kellett telni, mire megszoktam. Azt hiszem, ami a vásznon működik, nem egyértelmű, hogy “szélesvásznon” is.

Mégis, örülök, hogy megnéztem a filmet. Hiszen, mint ahogy az lenni szokott, adott. Két gondolatot is: Armandot nyomozása közben Marguerite Gachet (Dr. Gachet lánya, aki nem csak orvosa, de barátja, festő társa is volt Van Gogh-nak) kérdezi meg, hogy miért foglalkozik ennyit Vincent halálával. Miért nem az életével foglalkozik? Tudja-e, hogy milyen magányos volt?

A legtöbben milyen magányosak, és meg nem értettek vagyunk. És ha valakinek a magányán egy kicsit is enyhíteni tudunk, akkor már tettünk valami igazán fontosat.

A másik gondolat pedig, ami belém fészkelte magát, hogy micsoda tragikus sors... Van Gogh életében csak egyetlen képet tudott eladni, nélkülözött, testvére támogatására szorult, és kereste a helyét, attól tartva, hogy nem alkalmas semmire sem. Művészetét halála után fedezték csak fel, ekkor vált elismert festővé.

Vajon minden művésznek ugyanez a sors jut? 

És egyszerre többet akartam megtudni erről a festőről. A festőről, aki 27 évesen találta meg az útját, és kezdett festeni, és az alig 10 évvel később bekövetkezett haláláig 900 képet festett. Aki napi 20 órákat dolgozott, aki nem talált szerelemre, aki barátjával való veszekedés után vágta le a saját fülét. Milyen ember lehetett, milyen élete lehetett, szerette-e, segítette-e valaki igazán?

A film Vincent halálával ismertetett meg, aminek hatására, én többet akarok tudni az életéről.

fotó: Prawny képe a Pixabay -en.

Még szintén kedvelheted...