Én vagyok a létra

Emlékezés mosollyal

Valahogy eszembe jutott. Váratlanul. Nem is számítottam rá. Éppen lefekvéshez készültem, és valahonnan a semmiből, előugrott egy dallam. Még csak nem is egy nagy klasszikus, egy régi melódia, hanem egy mostani sláger, amit valamelyik reklám alatt hallottam. Ennél hétköznapibb nem is lehetne.
De jött vele egy érzés és az érzéssel együtt egy nyitott ajtó, egy lengedező függöny, egy nappali és a nappaliban egy rádió. Egy egyszervolt ház, ahol már mások leltek otthonra, ahol többet én már nem jelenek meg várva vagy váratlanul. És eszembe jutott minden, ami az egyszervolt házban egyszer volt…

Az ajtón a gumiszalag függöny, tavasszal a friss saláta és a petrezselymes krumpli, forró nyári napokon a kancsós limonádé. Vakáció alatt a reggelire készített hot-dog és friss tej, uzsonnára a hámozott barack,az épített bunker és alagútrendszer az asztal alatt. Téli napokon az iskolába indulás előtt a takaró alá visszabújás.
A szilva és körteszedés, mikor már alig bírtam kivárni, hogy beérjen, a paradicsombefőzés, a csalamádé elrakás. A töltött paprikába való hús ledarálása, régimódi, hagyományos darálón. A nyíló tulipánok húsvét előtt. A húsvét hétfői asztal. A mákos és diós tészta, a csigatészta készítése karácsony előtt. A kisszobában a karácsonyfa, a be és kirohanás a fürdőszobába, mert télen odafagyott az ember. A konvektoron száradó konyharuha illata.

A kotyogós kávéfőzőn készített kávé. Nyárestéken a teraszon ücsörgés, a katonák, friss kenyérből, szalonnából, paprikából, mert éppen vacsoraidőben érkeztünk meg.
A Balatonra készített sült húsos – zsíros kenyér. A lekváros bukta, a fánk és a habart paszuly, pedig mennyire nem szerettem. Szülinapozások és névnapozások, vasárnaponként a kulcs megcsörrenése a zárban, mert ültetni, kapálni, permetezni kell. A heti menü összeállítása, a nyugdíj. A Duna Tv-n Józsival a kívánságkosár. Egyszer régen egy disznóvágás.A farmering, a garázsból kitolt bicikli. A felmenések és lejövések.

Pillanatok, ízek, szagok, színfoltok, villanások, elmosódott alakok.
Emlékezés, mosollyal az arcomon.

fotó:  Artem Maltsev on Unsplash

Még szintén kedvelheted...