A Macska

Ezt tudnod kell, mielőtt összeköltözöl egy macskával

Igazán időszerű volt ez a bejegyzés.

Immár 7 és fél hónapja élek Vele. Habár mindig is benne volt abban a bizonyos nagy tervben, mégsem én választottam. Inkább ő választott engem tiszteletbeli „anyukájának”, mondhatnám úgy is, hogy „benne volt a csomagban.”

Ennek ellenére igazán nehézkesen indult a mi kapcsolatunk.

Legelső találkozásunkkor arra ébredtem, hogy a fejem felett ül, és szigorú tekintettel vizslat.

Majd hiába határoztuk el, hogy életünket együtt folytatjuk tovább, akkor sem enyhült meg.

Az első estéken én voltam a kirekesztett, az idegen, aki nem illett a körbe, a szigorú pillantás megmaradt, és nem hatott sem kedves szó, sem varázslat. Próbálkozásaimat nem egyszer az orrom, vagy a kezem bánta.

Aztán egy nap, amikor kettesben maradtunk otthon, csak mint nő a nővel, akkor leültünk „beszélgetni”, és tisztáztuk, hogy egy oldalon állunk.

Azóta olyan az életünk, mint egy csoda. Én lettem a kedvezményezett, mert…nah nem azért mert engem jobban szeretne, hanem szent meggyőződésem, hogy mert én melegebb vagyok, és puhább. És rendszerint én vagyok betakarózva a kedvenc pokrócával.

Mégis azt érzem, hogy most már szeret.

Aki azt mondja, hogy a macskák érzéketlen dögök, az hazudik. Vagy még sosem élt együtt macskával. Én azzal élek. Több mint hét hónapja. Nem is akármilyennel, hanem egy sziámival.

Szeretnek ők, a maguk módján. Csak meg kell tanulni az alapvető szabályaikat.

Amik valahogy így néznek ki:

1, A macskák igenis tudnak szeretni, oké?
Csak nem osztogatják feltétel nélkül a szeretetüket. És bízni sem bíznak feltétel nélkül, azt mindig ki kell érdemelni. Akár több hónapon keresztül tartó kemény munkával. Meg egy-két jókor időzített jutalomfalattal .

2, A macska az mindig éhes.
Mit éhes, éhen akar halni. Mert ezt a szegény jószágot éheztetik, ezért itt nincs lacafacázás ébredés után, vagy munka után hazajövetelkor, az első, az mindig a macska kell hogy legyen. A kint hagyott szárazeledel éppen csak arra jó, hogy két főétel között valahogy kihúzza az a szegény macska, de ugye a lakóközösség egy tagja sem szeretné, ha alultápláltságban elhalálozna.

3, Éppen ezért, minden, ami a konyhaasztalon szeletelésre kerül, az csak azért van ott, hogy a macskának a kedvét szolgálja.
A hús főleg, de a krumpli, a csoki, vagy a hagyma is érdekes. Mindenből kér a macska, vagy legalábbis mindent meg akar szagolni, hogy eldönthesse, hogy kér-e. Ugyanez vonatkozik a vendégekre is, akik esetleg sütit falatoznak. Ugye azt egy pillanatig sem gondolták, hogy ehetnek úgy, hogy a macska közben éhezik?

4, A macskát nem lehet megvásárolni drága ajándékokkal.
A macskát nem érdekli a legújabb fejlesztésű macskajátékra felszerelt egér, ha érdekli is, úgyis öt perc után elszakítja, nah de a pár cipőt összefűző gumiszalag az mindennél jobb játék, az alufólia golyóról, vagy a wc-gurigáról meg már ne is beszéljünk. Ugyanis a macska az egy szabad szellem, azt még nem hajtotta iga alá a kapitalizmus. Egyébként meg minden játék, még a lelógó copf, vagy a töltőkábel is. És ugye alapvetően mindent meg is kell kóstolni.

5, A porszívó az rettenetes.
Nem is érti a macska, hogy minek azt használni akár kéthetente is. Ha meg már használják, akkor értsék meg az elégedetlenkedést, ne csodálkozzanak a számonkérésen, és rendre utasításon.

6, A macskának mindig megvan a véleménye.
Igenis ellent fog mondani akkor, ha leparancsolják a fürdőkád széléről, vagy rászólnak, hogy ne rágja meg az asztalon hagyott húst. Tiltakozni fog, és ennek hangját is adja, igen jól hallhatóan. Itt egyébként is érvénybe lép a 3-as pont, vagyis, hogy minden azért van, hogy a macska kedvét szolgálja.

7, Az intim tér, mint olyan, nem létezik.
Az ember egy pillanatra sem lehet egyedül, ezt meg kell érteni, ki tudja, milyen dolgok történnek vele, amíg pl. a fürdőszobában van. A macska ezt nem hagyhatja, a macska félti a háza népét, ezért mindenről a saját szemével szeret meggyőződni. Igen, a fürdőszobában is.

8, A víz is veszélyes, értettem?
Fényes, meg csobog, jön és eltűnik, nagyon érdekes, de nagyon veszélyesnek néz ki.
És amikor a szolgák bemennek oda a másik nagy valami alá, és közvetlenül érintkeznek ezzel a fényes valamivel, az egyszerűen annyira nagyon rémisztő, hogy figyelmeztetni kell őket. Lehetőleg üvöltve az éjszaka közepén, hogy még a harmadik szomszédban is hallják.

9, A macska egy született lakberendező.
Minden, ami a pulton van, és nem kaja, az azért van ott, hogy a macska lelökhesse. Mert ezek az egyszerű lények, nem értenek hozzá, nincs ízlésük. De majd ő megmutatja. Mindezt persze legjobban az éj leple alatt lehet csinálni, hogy meglepődnek majd, amikor felkelnek hajnalban és látják, mi mindent rendezett át.

10, Mosakodni legjobban a Tv előtt lehet.
Nem is érti a macska, hogy a szolgáknak mi szüksége arra a fényes valamire, ő tiszta lesz anélkül is. Mondjuk azt sem érti, hogy miért zavarják el filmnézés közben a tv elől, pláne, hogy ördög és pokol, miért érnek hozzá.

+1,A macskát imádni KÖTELEZŐ!
De csak akkor, ha azt a macska akarja. Ha akarja, hogy hozzáérjenek, akkor lehet, sőt mit lehet, egyenesen kötelező simogatni, mert ha nem akkor ráül a laptop tetejére, belenyomja a mancsát a szolga arcába, és kiterül a mellkasán.

Mert a macskák igeni szeretetteli lények. Pusztán csak meg kell tanulni a szabályaikat. Ami nem is olyan nehéz.

Akinek meg nem megy, az ugye meg sem érdemli a macskák szeretetét.  

Még szintén kedvelheted...