Néplélek

Nő vagy? Akkor felelj meg az elvárásoknak!

Amit a férfiak, amit a többi nő, amit a média, amit te magad támasztasz saját magaddal szemben. Azoknak az elvárásoknak, amiknek lehetetlen megfelelni.
Pár napja terjed az a videó az interneten, amiben Cynthia Nixon, akit legtöbben a Szex és New York sorozatból ismerünk, az arcunkba vágja ezeket az elvárásokat ( a szöveg egyébként  Camille Rainville-től származik, egy 2017-es blogposztból).

Ugye, te is hallottad már őket éppen elégszer? Azt mondják, nőnek lenni könnyű, és az senkinek, még talán saját magunknak sem jut eszünkbe, hogy miféle nyomás nehezedik ránk. Az elvárás a tökéletesség, amit, ha nem ugrasz meg, az a te hibád. Ha nem vagy tökéletes, nem leszel boldog, mert nem kellesz majd senkinek.

Azt mondják, hogy legyél egyedi, de közben elvárás, hogy legyél ugyanolyan. Csak húzd meg magad, viselkedj jól, és ne okozz kellemetlen perceket senkinek. 

Én meg azt mondom, nézd meg a videót, olvasd el a szöveget, és állj ki a sorból, szállj ki a mókuskerékből. Kérdőjelezz meg mindent, még akkor is, ha páran majd a nyakukat vakargatják miatta zavarukban. Nem lehet megfelelni mindenkinek, és nem is kell. Csak saját magadnak, a saját elvárásaidnak, és nem azoknak, amiket beléd sulykolnak, hogy várj el magadtól.

Legyél bátor, legyél szabad! 

Azt mondják, viselkedj hölgyként.

A szoknyád túl rövid. A blúzod túl rövid. A nadrágod túl szűk. Ne mutass túl sok húst. Ne mutogasd a combjaidat. Ne tedd ki a melleidet. Ne mutasd meg a derekad. Ne mutogasd a dekoltázsod. Ne villanjon ki a bugyid. Ne legyen szabadon a vállad. Takard el. Hagyj valamit a képzeletre. Öltözködj visszafogottan. Ne legyél túl csábító. A férfiak nem tudják kontrollálni magukat. Szükségleteik vannak.

Vénlánynak nézel ki. Lazulj el. Mutass egy kis bőrt. Legyél szexi. Legyél dögös. Ne legyél túl kihívó. Ne provokálj.

Viselj feketét. Viselj magassarkút. Túl vagy öltözve. Túl alulöltözött vagy. Ne viseld azt a melegítőnadrágot, olyan elhanyagoltnak nézel ki.

Azt mondják, viselkedj hölgyként.

Ne legyél túl kövér. Ne legyél túl vékony. Ne legyél túl nagy. Ne legyél túl kicsi. Hízz meg. Fogyj le. Ne egyél olyan sokat. Ne egyél olyan gyorsan. Rendelj salátát. Ne egyél szénhidrátot. Hagyd ki a desszertet. Fogynod kellene. Férj bele abba a ruhába. Diétázz. Ügyelj arra, mit eszel. Egyél zellert. Rágógumizz. Igyál sok vizet. Bele kell férned abba a farmerba. Istenem, olyan vagy, mint egy csontváz. Miért nem eszel? Csont és bőr vagy. Betegnek tűnsz. Egyél egy burgert. A férfiak azt szeretik ha egy nőn van mit fogni. Légy kicsi. Légy könnyű. Légy pici. Légy egészen csepp.  Legyél nőies.
Legyél S-es. Legyél XS-es. Legyél semmi. Legyél még annál is kevesebb.

Azt mondják, viselkedj hölgyként.

Szabadulj meg a szőrtől. Borotváld a lábaid. Borotváld a hónaljad. Borotváld a bikinivonalad. Gyantázd az arcod. Gyantázd a karod. Gyantázd a szemöldököd. Szabadulj meg a bajuszodtól. Szőkítsd ki ezt, szőkítsd ki azt. Világosítsd a bőröd. Barnítsd a bőröd. Tüntesd el a hegeidet. Takard el a striákat. Legyen feszes a hasad. Töltsd fel az ajkaid.  Botoxold a ráncaid. Varrasd fel az arcodat. Rejtsd el a pocakod. Vékonyítsd a combjaidat. Szálkásítsd a vádlidat.  Emeld meg a melleidet.

Légy természetes. Légy önmagad. Légy őszinte. Légy magabiztos. Túlzottan akarod. Túlságosan nyomulsz. A férfiak nem szeretik azokat a lányokat, akik nagyon erőlködnek.

Azt mondják, viselkedj hölgyként.

Sminkeld magad. Emeld ki az arcod. Rejtsd el a hibáidat. Kontúrozd az orrod. Emeld ki az arccsontod. Húzd meg a vonalaidat.. Töltsd ki a szemöldököd. Hosszabbítsd meg a pilláidat.  Használj rúzst! Púderezz, pirosíts, bronzosíts, emeld ki.

A hajad túl rövid. A hajad túl hosszú. A hajvégeid töredezettek. Világosítsd a hajadat. Látszik a lenövés. Fesd be. Ne kékre, az nem természetes.

Őszülsz. Olyan öregnek nézel ki. Legyél friss, fiatal, kortalan.  Ne öregedj meg. A nők nem öregszenek. Aki öreg, az csúnya. A férfiak nem szeretik a csúnyát.

Azt mondják, viselkedj hölgyként.

Tartogasd magad. Legyél tiszta. Legyél szűzies. Ne beszélj a szexről. Ne flörtölj. Ne legyél könnyűvérű. Ne legyél ribanc. Ne feküdj le mindenkivel. Ne veszítsd el a méltóságodat. Ne legyen túl sok partnered. Ne add oda magad könnyen. A férfiak nem szeretik a kurvákat. Ne legyél prűd. Ne legyél olyan karót nyelt. Érezd jól magad. Mosolyogj többet. Kényeztesd a férfiakat. Legyél tapasztalt. Legyél szexuális. Legyél ártatlan. Legyél mocskos. Legyél szűzies. Legyél szexi. Legyél te a menő csaj. Ne legyél olyan, mint a többi lány.

Azt mondják, viselkedj hölgyként.

Ne beszélj túl hangosan. Ne beszélj túl sokat. Ne foglalj sok helyet. Ne ülj úgy. Ne állj úgy. Ne legyél félelmetes. Miért vagy olyan nyomorult? Ne legyél ribanc. Ne legyél főnökösködő. Ne legyél túl határozott. Ne reagáld túl. Ne legyél olyan érzelgős. Ne sírj. Ne ordíts. Ne káromkodj. Legyél passzív. Legyél engedelmes. Viseld el a fájdalmat. Legyél kedves. Ne panaszkodj. Ne várj el tőle túl sokat. Növeld az önbizalmát. Tégy úgy, hogy beléd essen. A férfiaknak mindig az kell, ami nem lehet az övék.  Ne add át magad teljesen. Hagy dolgozzon meg érted. A férfiak szeretnek hódítani.

Hajtsd össze a ruháit. Főzz neki vacsorát. Tedd boldoggá. Ez a nő feladata. Egy nap kiváló feleség leszel. Vedd fel a vezetéknevét. Kötőjelesen írod a neved? Őrült feminista. Szülj neki gyereket. Nem akarsz gyereket? Majd akarsz. Majd megváltozik a véleményed.

Azt mondják, viselkedj hölgyként.

Ne hagyd magad megerőszakolni. Védd meg magad. Ne igyál túl sokat. Ne menj haza egyedül. Ne járj ki késő este. Ne öltözz úgy. Ne mutass meg magadból sokat. Ne részegedj le. Ne hagyd ott sehol az italod. Legyen mindig veled egy barátod. Kivilágított helyen sétálj.  Maradj a biztonságos környéken. Mindig mondd el valakinek hova mész.  Hordj magadnál paprika sprayt. Vásárolj  önvédelmi sípot. Tartsd úgy a kulcsaidat, mintha fegyver lenne. Járj önvédelem órára. Ellenőrizd a csomagtartót. Zárd be az ajtót. Ne járj egyedül. Kerüld szemkontaktust. Ne rebegtesd a pilláidat. Ne tűnj könnyű nőcskének.  Ne hívd fel magadra a figyelmet. Ne dolgozz későig. Ne mondj mocskos vicceket. Ne mosolyogj idegenekre. Ne menj el szórakozni. Ne bízz senkiben. Ne mondj igent. Ne mondj nemet.

Egyszerűen csak viselkedj hölgyként, azt mondják.

(A fordítás a szerző saját munkája, a szöveg felhasználása engedélyköteles!)

fotó: Maria Oswalt on Unsplash

Még szintén kedvelheted...